30.10.2020

Firma Frauscher zaprasza do prowadzenia badań i networkingu w Centrum Innowacji Frauscher w Annaberg-Buchholz

Firma Frauscher stawia na innowacje i technologie i czyni je namacalnymi: tak można podsumować letnią szkołę Digital Rail Summer School 2020 (DRSS 2020) w Annaberg-Buchholz. Rzut oka na Centrum Innowacji Frauscher znajdujące się na terenie kampusu.

Siedzibę firmy Frauscher w St. Marienkirchen koło Schärding od saksońskiego miasta powiatowego Annaberg-Buchholz dzieli 370 km. Na zorganizowanej tam letniej szkole Digital Rail Summer School udało nam się nawiązać nowe kontakty i zaprezentować innowacje.

Centrum Innowacji Frauscher jako część kampusu Smart Rail Connectivity Campus

Kampus badawczy zamiast ścieżki rowerowej — powstanie Centrum Innowacji Frauscher poprzedził odważny projekt. W 2014 roku sześć saksońskich gmin i spółka kolejowa Erzgebirgsbahn połączyły siły, aby zachować starą linię kolejową z Annaberg-Buchholz do Schwarzenbergu, która od tego czasu jest dofinansowywana przez kraj związkowy Saksonię. W 2018 roku narodził się pomysł, aby w ramach tego projektu powstał kampus, który będzie dostępny dla różnych zainteresowanych grup w celach testowych i badawczych. W rezultacie w 2018 roku powstał Smart Rail Connectivity Campus (SRCC), który utorował drogę do założenia Centrum Innowacji Frauscher w Annaberg-Buchholz.

Za kampusem SRCC stoi stowarzyszenie użyteczności publicznej, które łączy firmy technologiczne takie jak Frauscher, a także spółki kolejowe Deutsche Bahn i Erzgebirgsbahn oraz uniwersytety techniczne. Celem jest zainicjowanie różnych testów na 35-kilometrowej trasie, na której nie odbywa się regularny ruch pociągów.

Firma Frauscher szybko dostrzegła potencjał kampusu SRCC, który oferuje idealne warunki do badań i rozwoju. Umowa o współpracy została uroczyście podpisana na targach Innotrans 2018. Zaledwie rok później na konferencji Rail & Digital Mobility User Conference, która odbyła się w dniach 18–20 września 2019 roku, firma Frauscher otworzyła kontener i zaprezentowała system FTS oraz technologię liczenia osi. Obok firmy Frauscher testy na kampusie Smart Rail Connectivity Campus przeprowadzają także inne znane przedsiębiorstwa takie jak Thales, Siemens, China Rail Signalling, Plasser & Theurer, DB czy Bombardier (by wymienić tylko kilka) oraz uniwersytety.

Rzut oka na Centrum Innowacji Frauscher w Annaberg-Buchholz

Kampus badawczy ma na celu opracowanie i wdrożenie nowoczesnego, przyszłościowego i zrównoważonego transportu kolejowego. Technologia kolejowa jest uważana za ważną dziedzinę innowacji.
Sercem kampusu jest tor testowy, który oferuje firmie Frauscher wyjątkową możliwość zastosowania nowych produktów, projektów rozwojowych i innowacji w warunkach testowych.

Dla firmy Frauscher Centrum Innowacji spełnia trzy funkcje:

Platforma do prezentacji

Z jednej strony Centrum Innowacji Frauscher służy jako platforma do prezentacji najnowszych produktów i rozwiązań dla zainteresowanych odbiorców. W ten sposób cała oferta czujników koła firmy Frauscher i powiązanych produktów jest dostępna w kontenerze do celów demonstracyjnych. Obecnie firma zainstalowała dwa czujniki koła RSR123 na dwóch torach demonstracyjnych. Dzięki temu pracownicy na miejscu mogą pokazać na modelu, jak działa nasza technologia, oraz wyjaśnić różne zastosowania i funkcje czujników. Dobrze widoczne są również kable światłowodowe i sygnałowe wbudowane w czujniki.

Firma Sensonic dostarczyła do celów demonstracyjnych system HSI z modułem FTS Display Unit (FDU). Dzięki temu zainteresowani odbiorcy mogą na własne oczy zobaczyć, co potrafi ten system już w wersji podstawowej. Każdy pociąg, który regularnie kursuje na trasie do i z Annaberg na dolnej stacji, można zobaczyć i zidentyfikować jako taki. Informacje generowane przez system wykraczają daleko poza zwykłe dane podstawowe.

Z biegiem czasu warunki testowe będą coraz lepsze. Deutsche Bahn planuje położyć specjalny zbrojony kabel światłowodowy, a firma Frauscher będzie miała możliwość bezpośredniego przetestowania tego nowego produktu i korzystania z niego.

Instytucja badawcza

Z drugiej strony Centrum Innowacji Frauscher jest idealną instytucją badawczą dla rozwiązań w zakresie liczenia osi i Spin-off Sensonic. Zaawansowany licznik osi (FAdC) firmy Frauscher, zamontowany na torze stacji Annaberg-Buchholz Bahnhof Süd, umożliwia monitorowanie całej zwrotnicy w celach testowych i demonstracyjnych. Celem firmy Frauscher jest to, aby w przyszłości cała stacja była monitorowana, a najnowsze oprogramowanie i sprzęt były poddawane różnym testom praktycznym.

Dzięki systemowi Frauscher Diagnostic System (FDS) odcinki torów monitorowane za pomocą licznika FAdC można wizualizować na ekranie. Na znaczeniu zyska także funkcja Remote Monitoring Display (RMD), która monitoruje kompleksowe testy w Centrum Innowacji Frauscher.

Firma Frauscher chce w pełni wykorzystać potencjał, jaki oferuje ten kampus badawczy.
Z jednej strony jako przedsiębiorstwo technologiczne planuje szeroko zakrojone testy systemu SENSiS. Ponadto innym ważnym celem jest zatwierdzenie licznika FAdC przez Federalny Urząd Kolejnictwa (niem. Eisenbahn-Bundesamt, EBA).

Employer branding

Ponadto poprzez obecność w Annaberg-Buchholz wzmacniamy nasz employer branding. To właśnie tutaj można trafić na wiele utalentowanych osób z renomowanych uczelni technicznych.
Nieustannie organizowane prezentacje dla odwiedzających i demonstracje testowe stanowią zachętę do powtarzania wizyt. Ponadto na terenie kampusu regularnie obecni są lokalni i krajowi politycy, a także przedstawiciele komisji transportu, firmy infrastrukturalnej DB Netz oraz firm DB Innovation i Digitale Schiene.

Jak firma Frauscher współorganizowała letnią szkołę 2020

Program letniej szkoły Digital Rail Summer School był realizowany od 21.09.2020 do 25.09.2020 roku w sumie w czterech miejscach: w Centrum Innowacji Frauscher w Annaberg-Buchholz, na sali wykładowej w Jöhstadt, na stacji kolejowej Preßnitztalbahn w Jöhstadt oraz na stacji doświadczalnej DB w Scheibenbergu.

Florian Einböck wygłosił dla firmy Frauscher wykład na temat „Lokalizacja pojazdu szynowego zgodna z EULYNX”. EULYNX to europejska inicjatywa 13 zarządców infrastruktury mająca na celu standaryzację interfejsów i elementów technologii sygnalizacyjnej. Ta organizacja istnieje już od 2014 roku. EULYNX to polityka przyszłości w zakresie interfejsów, dlatego zyskała na znaczeniu również w Deutsche Bahn.

Firma Sensonic była reprezentowana przez Sebastiana Haida na małym stoisku wystawienniczym na stacji doświadczalnej w Scheibenbergu. Firma prawdopodobnie będzie tutaj przeprowadzać także bezpośrednie testy. Zbrojony kabel światłowodowy i światłowodowy kabel testowy firmy Frauscher zostały już ułożone.

Wydarzeniem zainteresowani byli eksperci i partnerzy, a także studenci z uniwersytetów w Chemnitz, Dreźnie, Poczdamie i Ingolstadt, którzy chcieli zapoznać się z aktualnym stanem badań nad technologią czujników stosowaną w branży kolejowej i zaprezentowali swoje prace projektowe.

Dla firmy Frauscher wydarzenie to było doskonałą okazją do zaprezentowania się jako kompetentny i innowacyjny partner.