17.01.2019

Frauscher Polska: historia sukcesu nadal trwa

Frauscher ma swoją własną lokalizację w Polsce od ponad 20 lat. Dziś rynek pokłada wielkie zaufanie w produktach firmy. Ten udany kurs będzie teraz realizowany jeszcze intensywniej dzięki wielu innowacjom.

Z ponad 321 000 kilometrów kwadratowych, Polska jest szóstym co do wielkości krajem w Unii Europejskiej, z ponad 18 500 kilometrów czynnych torów kolejowych. Firma Frauscher ma swoją lokalizację w kraju od 1998 roku. Dziś firma jest głęboko zakorzeniona na polskim rynku kolejowym i nadal się tam rozwija.

"W naszym kraju transport kolejowy jest ważnym elementem całego systemu transportowego, a kompleksowe projekty modernizacyjne oferują duży potencjał i wiele ekscytujących wyzwań" - wyjaśnia Andrzej Bartnik. Jest dyrektorem zarządzającym Frauscher Polska Sp. z o.o. od września 2018 r. Wcześniej spędził prawie 22 lata w Bombardier, gdzie zajmował wiele stanowisk aż do szczebla kierowniczego. Brał udział w opracowywaniu różnych produktów, takich jak: systemy blokady liniowej, sterowników obiektowych czy sygnalizacji przejazdowych. Dodatkowo był aktywny jako Kierownik Produktu dla liczników osi. W 2012 roku objął stanowisko Kierownika Działu R&D dla produktów przytorowych w Katowicach i Plymouth (Wielka Brytania) do czasu wejścia w świat firmy Frauscher.

Kurs jest nastawiony na wzrost

Jako Prezes Zarządu, Bartnik zastąpił Janusza Mikołajczyka, który został powołany w 1998 roku przez założyciela firmy Josefa Frauschera na stanowisko szefa polskiego przedstawicielstwa firmy, a aktualnie przechodzi na emeryturę. "Polska zawsze była dla Frauschera ważnym rynkiem, co znajduje również odzwierciedlenie w tym, że była to pierwsza lokalizacja poza Austrią. Pierwsza siedziba mieściła się w Warszawie a dziś można ją znaleźć w Katowicach. Janusz miał silny instynkt dla lokalnego rynku kolejowego, który postawił Frauscher Polska na stabilnej pozycji" – Andrzej jest przekonany i mówi: "To daje nam doskonały punkt wyjścia do dalszej poprawy naszej pozycji na rynku. Pomoże nam w tym zastosowanie zaawansowanego licznika osi Frauscher FAdC lub nowych produktów, takich jak Frauscher Tracking Solutions FTS i system SENSiS, a kontakty, które Janusz i jego zespół wypracowali przez lata, również stanowią solidną podstawę do dalszego rozwoju".

Firmy Frauscher i Sig-Mont podążają wspólną drogą

Firma SIG-MONT była jednym z ważniejszych kontaktów. "W SIG-MONT od wielu lat posiadamy niezawodnego partnera z nieocenionym know-how na polskim rynku kolejowym, opracowaliśmy konkretne rozwiązania, które upraszczają stosowanie innowacyjnych liczników osi na polskich liniach kolejowych. System blokady liniowej CBL2010 został opracowany we współpracy z firmą Frauscher i opiera się na systemie liczenia osi ACS2000" - mówi Bartnik. Uważni czytelnicy mogą zapytać: dlaczego "była"?

Nowy Prezes Zarządu odpowiada: "W 2018 r. Otworzyliśmy nowy rozdział we współpracy między firmami: SIG-MONT stał się częścią rodziny Frauscher, dzięki czemu możemy jeszcze lepiej spełniać różne wymagania projektowe. Łączenie know-how z obu stron, umożliwi jeszcze lepsze rozwiązania i zoptymalizowaną integrację komponentów z nowymi i istniejącymi systemami."

Patrząc w przyszłość

Wspólnie chcą teraz zoptymalizować CBL2010 do wykorzystania nowoczesnych liczników osi. "Polska sieć kolejowa będzie nadal modernizowana. Nasze produkty sprawdzają się już w szerokiej gamie instalacji i mogą optymalnie poradzić sobie z panującymi warunkami i wymaganiami. Rozszerzając nasze portfolio o kolejne rozwiązania specyficzne dla rynku, chcemy wnieść nasz wkład do optymalizacji infrastruktury" - mówi Bartnik, patrząc w przyszłość - mając zapewne na myśli kilka konkretnych projektów.