30.08.2018

Frauscher prezentuje inteligentne czujniki na targach InnoTrans 2018

Połączenie sprawdzonej wiedzy specjalistycznej i nowych pomysłów: nowy model inteligentnych czujników firmy Frauscher wykorzystuje koncepcję Internetu rzeczy i inne technologie. W ten sposób staje się inteligentnym urządzeniem na torze.

Nowy czujnik zawiera szereg innowacyjnych rozwiązań. Ocena sygnału ma miejsce wewnątrz jednostki na torze. Dodatkowo zintegrowane czujniki gromadzą dane uzupełniające umożliwiające wdrażanie wysoce wydajnych zastosowań kolejowych. Wyjście cyfrowe i specjalnie opracowany system szynowy, który może być obsługiwany w architekturze pierścieniowej, pozwalają na znaczną redukcję okablowania. W ten sposób firma Frauscher ponownie wyznacza standardy w zakresie wykrywania niezajętości torów.

Czujniki przytorowe muszą być dostosowane do wyzwań przyszłości

Hannes Kalteis (po prawej) od samego początku był zaangażowany w opracowanie nowego czujnika.

Hannes Kalteis, menedżer produktu w firmie Frauscher, od samego początku był zaangażowany w opracowanie nowego czujnika. Jego zdaniem to następny logiczny krok w stronę przyszłości: „Coraz więcej przedmiotów wykorzystuje komunikację za pośrednictwem Internetu rzeczy: stało się to częścią naszej codzienności. Od smartwatchy po lodówki zamawiające towary automatycznie — odległość przestaje mieć znaczenie, a wydajność rośnie. Dzisiejsza branża kolejowa jest również otwarta na takie pomysły — jest to widoczne w różnych sektorach przemysłu. W wielu przypadkach nacisk jest położony na przepływ informacji w kierunku pasażerów. Istnieje jednak wiele nowych możliwości dotyczących infrastruktury i zarządzania ruchem. Musimy je tylko wykorzystać. Dlatego dodanie nowych funkcjonalności do istniejących produktów, takich jak indukcyjne czujniki koła, jest ważnym krokiem, który należy poczynić”.

Dane, dane, dane!

Analiza dużej ilości danych, głębokie uczenie, sztuczna inteligencja: to pierwsze pojęcia, jakie przychodzą do głowy podczas rozmowy o cyfryzacji. Jednak ich możliwości wspierania nowych rozwiązań zależą od podstawowego wymagania: wiarygodnych danych. Są źródłem cennych informacji w zakresie zarządzania ruchem, monitorowania infrastruktury, zastosowań bezpieczeństwa i innych. Indukcyjne czujniki koła i liczniki osi cechują się supernowoczesnością w zakresie wiarygodnego generowania takich danych. „Podkreśla to konieczność dalszego rozwoju istniejących podzespołów. Aby spełniać najnowsze wymagania, trzeba iść z duchem czasu” — mówi Kalteis.

Rozwój nowej generacji

Jak postanowiono, tak zrobiono: Firma Frauscher przeanalizowała potencjał obecnych czujników i wyposażyła je w nowe możliwości. Nowy model opracowano w ramach holistycznego procesu myślenia projektowego: dane są generowane nie tylko w miejscu ich pojawienia się, czyli bezpośrednio na torze. Nowe urządzenie przeprowadza ocenę i podaje jej wyniki w czasie rzeczywistym za pośrednictwem cyfrowych interfejsów i nowoczesnych sieci. Dodatkowo zintegrowane czujniki podają informacje na temat temperatury i przyspieszenia. W kontekście sprawdzonej wiedzy technologicznej wszystko to dzieje się przy maksymalnej wiarygodności i precyzji — nawet w najbardziej niekorzystnych warunkach klimatycznych, mechanicznych i elektromagnetycznych.

Wymagania dotyczące nowej generacji czujników zostały określone przez interdyscyplinarny zespół.

Więcej danych, mniej wysiłku

Architektura w topologii gwiazdy wymaga oddzielnego kabla dla każdego czujnika. Systemy szynowe umożliwiają skonfigurowanie okablowania w pierścieniu.

Generowanie większej ilości danych nie jest wystarczające, czego Hannes Kalteis jest świadomy — „Chociaż operatorzy kolejowi muszą sprostać rosnącym oczekiwaniom, muszą być również świadomi maksymalnej efektywności ekonomicznej. Oczywiście nowe czujniki, które generują od razu różne informacje, potrafią sobie z tym poradzić. Jednak można również wygenerować większe oszczędności, na przykład w zakresie okablowania”. Nowe czujniki firmy Frauscher są łączone poprzez specjalnie opracowany system szynowy. Może on być również obsługiwany w architekturze pierścieniowej w przeciwieństwie do okablowania w topologii gwiazdy, gdzie każdy czujnik jest połączony z wewnętrznym sprzętem za pomocą pojedynczego kabla, co pozwala na znaczną redukcję zużycia materiału i krótszy czas instalacji.

Poczuj powiew przyszłości

„Na targach InnoTrans 2018 nie ograniczamy się do prezentacji nowego czujnika. Jest to miejsce, w którym możemy poznać koncepcje i rozwiązania planowane w przyszłości oraz przekrój obecnych możliwości. Doskonale wpisuje się to w nasze założenie „Track more with less” (Efektywniejsze śledzenie przy mniejszych nakładach)” — podsumowuje Martin Rosenberger, dyrektor techniczny Frauscher Sensor Technology.

Odwiedź nas na targach InnoTrans 2018, aby dowiedzieć się więcej o następnej generacji urządzeń do wykrywania niezajętości torów. Firmę Frauscher można znaleźć w hali 25, na stanowisku 232. Już dziś umów się na spotkanie, aby porozmawiać o korzyściach nowego czujnika firmy Frauscher:

• Cyfrowe wyjście
  • Kompleksowe możliwości sieciowe
  • Więcej informacji
  • Mniej podzespołów

Do zobaczenia na targach!