06.04.2021

Rok pandemii, praca zdalna i nowa normalność: jak rozsianemu po całym świecie zespołowi Frauscher udało się zdefiniować na nowo metody pracy

Pandemia dominuje życie w wielu krajach już od ponad roku. Kryzys związany z koronawirusem spowodował jednak, jak każde inne wyzwanie, że poza negatywnymi skutkami pojawiły się też możliwości wprowadzenia zmian, zarówno w sferze osobistej, jak i zawodowej. Firma Frauscher postawiła sobie za cel wyjść z całej sytuacji obronną ręką. Rezultat? Komunikacja wewnętrzna i zewnętrzna jest obecnie niemal w całości zdigitalizowana. Pojawia się jednak wiele pytań: Czy członkowie zespołu pracujący zdalnie są w stanie osiągnąć spójność? Czy podczas pracy w domu można utrzymać pewną kulturę pracy? Czy pracownicy będą dostatecznie zmotywowani i czy uda im się pogodzić życie rodzinne z obowiązkami zawodowymi?
Frauscher pragnie się tutaj podzielić swoimi doświadczeniami uzyskanymi podczas pandemii.

Firma Frauscher należała do grona pracodawców, którzy bardzo szybko i odpowiedzialnie zareagowali na nowe okoliczności: już w marcu 2020 roku większość pracowników wykonywało swoje obowiązki zdalnie.

Praca z domu ma wiele zalet, jednak jest normalne, że różne osoby różnie reagują na zmiany. Niektórzy pracownicy chwalą sobie taki tryb, twierdząc, że udaje im się teraz osiągać większą równowagę między życiem zawodowym a osobistym, natomiast inni (szczególnie rodzice dzieci w wieku szkolnym) zmagają się z poważnymi wyzwaniami: w końcu dziecko potrzebuje uwagi, na przykład pomocy przy odrabianiu zadania domowego, kiedy mama i tata muszą pracować.

Zapytaliśmy pracowników, jak radzą sobie ze zmieniającą się kulturą pracy.

Zalety i możliwości wnikające z pracy zdalnej

Wszyscy pracownicy są zgodni co do zalet pracy z domu: odpada konieczność dojazdów do pracy i z powrotem, co pozwala zaoszczędzić czas, zwłaszcza w przypadku dłuższych odległości, a to z kolei ma pozytywny wpływ na utrzymanie równowagi między życiem zawodowym a osobistym. W rezultacie można pracować bardziej efektywnie i zwiększyć koncentrację, co sprzyja produktywności. Podstawowym warunkiem są jednak sprawne narzędzia do współpracy, takie jak przejrzysty intranet. Infrastruktura informatyczna w firmie Frauscher przeszła szybką transformację, by umożliwić pracę z domu. „Wiedzieliśmy, że nasz system IT był dobrze przygotowany, a mimo to byliśmy zaskoczeni, że wszystko odbyło się tak płynnie” — mówi Stefan Lugschitz, kierownik w dziale R&D Systems.

Oprócz infrastruktury IT pomocne były też liczne platformy cyfrowe, które były używane w firmie Frauscher już wcześniej, jednak do nieco innych celów. Platformy te pozwoliły nawet zorganizować imprezy firmowe. Zamiast wyjazdów czy wydarzeń firmowych odbywały się potyczki w wirtualnych pokojach zagadek, wieczory gier, a nawet spotkania przy kawie. Zakres alternatywnych cyfrowych rozwiązań jest niesamowity, a pracownicy bardzo chętnie z nich korzystają.

Komunikacja zewnętrzna, czyli wszelka ogólnoświatowa wymiana informacji z naszymi oddziałami, dostawcami i klientami, również musiała dosłownie z dnia na dzień przejść na tryb wirtualny, jednak firma Frauscher poradziła z tym sobie bez problemu.

Szczególnie dumni jesteśmy z webinariów online: kilka naszych jednostek, zlokalizowanych między innymi w Indiach, Wielkiej Brytanii, Ameryce Północnej i Polsce, przeprowadziło specjalistyczne sesje dotyczące szczegółów naszych rozwiązań i produktów, połączone również z dyskusją. Utrzymujemy też (nadal) cyfrową łączność z klientami, a wirtualne spotkania poświęcone zatwierdzeniu produktu, spotkania z klientami czy szkolenia stały się normą. Szkolenia klientów prowadzimy w specjalnym portalu, który umożliwia między innymi prowadzenie interaktywnych dyskusji. Wszystkie podjęte działania i środki przyczyniły się nie tylko do szybszej cyfryzacji, ale także do zmniejszenia naszego śladu ekologicznego.

Te niepewne czasy udaje nam się przetrwać nie tylko dzięki narzędziom, platformom i nowoczesnemu sprzętowi. Specjalne podziękowania należą się naszemu zespołowi produkcyjnemu, który niestrudzenie pracował na miejscu przez całą pandemię, by firma kontynuowała działalność. Andreas Dorfer, pracownik działu P-Systems, mówi o nowej sytuacji: „Początkowo to było dziwne uczucie, bo nikt z innych działów nie mógł wejść do obszaru produkcyjnego. Panowała niepewność, gdyż nikt nie wiedział, jak bardzo groźny jest wirus. Trochę czasu zajęło mi przestawienie się, bo na przykład różne materiały znajdowały się tylko na określonych stanowiskach przejściowych i nie były automatycznie uzupełniane. Jednak z czasem wszystko dobrze się ułożyło”.

Praca z domu jako wyzwanie

Pracownicy produkcji mierzą się z całkiem innymi problemami związanymi z koniecznością stawiania się w zakładzie, a praca z domu, oprócz niewątpliwych zalet, ma też wady, takie jak brak kontaktów społecznych i osobistych, których nie zastąpi żadna telekonferencja. Szczególnie problematyczne okazało się motywowanie zespołu i wymiana pomysłów, które w normalnych warunkach często powstawały spontanicznie. Z ankiety przeprowadzonej wśród pracowników dowiadujemy się też, że postrzegany jako zaleta brak czasochłonnych dojazdów do pracy może w niektórych przypadkach mieć negatywny wpływ na poziom stresu. Poza tym pracowników po jakimś czasie dopada monotonia, gdyż przez cały dzień siedzą w swoich czterech ścianach. Pracując w biurze, można też szybciej zapytać kogoś o opinię lub poprosić o pomoc. Innym znaczącym problemem okazało się przyjmowanie nowych pracowników, gdyż nie może to lub może tylko częściowo odbywać się w biurze. Nie można też ignorować kwestii zacierania się granicy między życiem osobistym a zawodowym przy pracy z domu.

Współpraca i duch zespołowy na odległość — czy to w ogóle możliwe?

Utrzymywanie kontaktu mimo fizycznej odległości, wspieranie się i motywowanie się nawzajem nabrały dla pracowników nowego znaczenia w życiu zawodowym. Jak nie stracić motywacji i poczucia wspólnoty oraz wspólnie realizować projekty, siedząc w domowym „biurze”? Dział HR regularnie spotyka się online, a czasem organizuje większe wydarzenia zespołowe. Melanie Gangl, dyrektor zarządzający Frauscher UK, wprowadziła u siebie spotkania „na rozpoczęcie” i „na podsumowanie” w poniedziałki i piątki, na których zespół porusza kwestie z danego tygodnia: „Zawsze spotykam się z zespołem w poniedziałki, by każdy mógł zapoznać się z nadchodzącymi sprawami. Dzięki temu wszyscy mają bieżące informacje na temat prac wykonywanych aktualnie w poszczególnych obszarach. Natomiast w piątki na czacie jest publikowana wiadomość z podsumowaniem tygodnia, by każdy wiedział, co się w nim faktycznie wydarzyło”. Zmienia się nie tylko sposób pracy, ale i sposób przekazywania informacji i utrzymywania kontaktów. Melanie i jej zespół organizują na przykład spotkania towarzyskie i wieczory z quizami online.

Rodzina a praca z domu: jak naprawdę wygląda osiąganie równowagi

Jak pogodzić życie rodzinne z obowiązkami zawodowymi i utrzymywaniem kontaktu ze współpracownikami? W tym przypadku mamy wiele różnych doświadczeń i wniosków. Stefan, kierownik w R&D Systems, urządził w domu osobne biuro, dzięki czemu nikt nie przeszkadza mu w pracy. Markus Bernroitner, pracownik działu HR, bardzo docenia możliwość częstszego spędzania czasu z rodziną, jaką daje mu praca zdalna.
Z drugiej strony praca z domu niesie ze sobą niemałe wyzwania. Z doświadczeń pracowników wynika, że warto ustalić z pozostałymi domownikami nowe zasady dotyczące wspólnego spędzania czasu w domu, by uniknąć zbyt dużych zakłóceń.

Przyszłość w firmie Frauscher: hybrydowe modele pracy

W ciągu ostatnich dwunastu miesięcy przekonaliśmy się, że komunikacja cyfrowa doskonale się sprawdza, a nawet może mieć pozytywny wpływ na naszą produktywność. Uważamy jednak, że przyszłość będzie związana z hybrydowymi systemami pracy. Firma Frauscher planuje łączyć pracę zdalną ze stacjonarną, by stworzyć atrakcyjne modele pracy, które sprawdzą się w przyszłości. Przykładowo w dziale marketingu i sprzedaży pracujemy obecnie nad innowacyjną koncepcja biura, obejmującą między innymi wspólne korzystanie z biurek. Będziemy o tym na bieżąco informować!